Stora kringutrustningstråden

Ave

31 oktober 2017
472
362
113
Hur flyger vi, filmar vi, får information eller hanterar alla keybinds? - här är tråden för recensioner, instruktioner, erfarenheter och frågor om kringutrustning!


Jag har byggt min dator för att passa mitt ArmA-spelande. Alla uppgraderingar, inköp och uppdateringar görs för att njuta av ett 6 år gammalt spel som fortfarande levererar en grym spelupplevelse tillsammans med er galningar!

Jag har ett antal tillbehör och hjälpmedel som jag noga har trimmat för att göra mitt ArmA EXAKT som jag vill ha det, och jag tror fler av oss har gjort en liknande resa :)

I den här tråden kan vi dela med oss av våra positiva och negativa erfarenheter, och du som nu kör ArmA i en "vanilla hårdvarukonfiguration" kan hitta tips som kanske passar dig.

Edit: Tråden skrevs ursprungligen i Arma-sektionens forumsdel, men flyttades upp på Molins förfrågan.
 
Last edited:

Ave

31 oktober 2017
472
362
113
Voice Attack
Mitt senaste hjälpmedel är min egen röst.

Fördelar:
Hjälper till i situationer där jag vill trycka många kommandon samtidigt DIREKT, inte efter några sekunder.
Tar bort behovet av att trycka på något överhuvudtaget för banala saker.
Ökar inlevelsen för mig och förhoppningsvis för spelare runt mig.
När installationen är klar bara fungerar allt automatiskt.


Nackdelar:
Krånglig installation.

Pris:
Gratis upp till 20 kommandon. 11,99€ för fullversion. Länk


Jag har installerat Voice Attack, en röstigenkänningsmjukvara som startar automatiskt med windows och ligger i bakgrunden och väntar på att känna igen när jag säger ett visst kommando. Voice Attack är väldigt kompetent och går utmärkt att använda även i andra applikationer.

Jag har fokuserat min nuvarande profil på saker jag ofta ändå gör med rösten, exempelvis när jag som GrpC ger en EUBUSARE till gruppen och säger "Klockan 12 är över stora ladugården 1350 mils" så reagerar Voice Attack på mitt "Klockan 12" och visar kompassen. Eller att jag vill ta en skärmdump eller spela in.

Ett annat exempel är de gester vi kan göra i ArmA. Ofta behöver de göras samtidigt som man är upptagen med att faktiskt göra något annat, och jag tar mig sällan tiden att trycka på någon knapp eller Ace-interacta. Fear not - Voice Attack gör det åt mig. På kommando "Ta - Rensa" gör Voice Attack även handsignalen åt mig. Vill jag göra detta helt tyst så trycker jag bara inte in PTT så gör jag bara tecknet.

Jag har egentligen bara börjat med grundläggande Quality of life-saker, skulle jag vilja att Voice Attack öppnar kartan och ritar en Dickbutt så skulle jag kunna det också...

Min ArmA-profil. Work in progress:

Jag har även en överkursmasterprofil som gör saker utanför ArmA men ändå med ArmA-fokus. Den är praktisk men kan slås ihop med ovanstående eller såklart utelämnas om man vill köra gratisversionen:


Installationen är krånglig och tog ett tag innan jag löste alla problem, så jag hjälper gärna till om du funderar på att testa Voice Attack!
1) Först behöver du aktivera Windows taligenkänning. Den är på engelska och man får läsa upp text för att träna windows på just din röst.
2) Därefter har jag lagt in alla kommandon jag vill kunna säga manuellt i Windows Speech Recognition: Add a new word. Här pratar jag svenska och anger vad det betyder. Detta steg är viktigt, annars kommer inte röstigenkänningen att fungera.

3) Därefter bygger jag min profil i Voice Attack vilket är ganska enkelt om du använt mjukvara som OBS, Logitech Gaming Software etc: Vad sägs? Vad ska då göras?
4) Sätt Voice Attack att autostarta minimerad och lyssna på din mic. Njut av att ArmA gör saker röststyrt!
 

Ave

31 oktober 2017
472
362
113
TrackIR

Fördelar:
Ökad inlevelse och omvärldsuppfattning

Nackdelar:
Dyr
Kan bländas av starkt solsken

Pris:
2500SEK, $ 169.95


Jag har en TrackIR 5 som består av en liten IR-kamera som sitter på min monitors överkant, samt ett trådbundet lysande älghorn som sitter fast på mitt headset. Älghornet har ett annat namn officiellt - TrackClip Pro :D

För $20 mindre kan man köpa standardkittet och då får man ett reflexclip. TrackIR känner av din huvudposition. Head tracking är lite av en nischprodukt till främst flygsimulatorer och naturligvis ArmA. Det återspeglas i priset och var den finns att köpa. Jag rekommenderar att sätta en bevakning på Blocket för att hugga en sweet deal på ett begagnat exemplar!

I ArmA, som är fullt kompatibelt, använder jag den för att titta runt utan att behöva "free looka". Det låter som en liten skillnad men skillnaden är enorm som jag inte skulle vilja vara utan! TrackIR är PRECIS! Hade man haft ett fysiskt handikapp tex. hade man kunnat använda den för att styra muspekaren precis där man vill ha den.

I ArmA så använder jag den för att titta mig omkring. Jag justerar känsligheten i mjukvaran och har sedan länge kört på en profil som passar mig. För att titta bakåt vrider jag mitt huvud så att det är riktat utanför skärmkant, så huvudvridningarna ingame är alltså större än vad jag gör med mitt eget huvud. Detta är ändå helt intuitivt och behöver ingen inlärning. Jag "zoomar" genom att flytta huvudet närmare skärmen, och "zoomar ut" genom att flytta huvudet bakåt. Känsligheten, dead zone och hur stora rörelser som krävs justerar jag helt enligt mina egna preferenser.


Spel som stödjer TrackIR:
Det finns 100+ titlar som stödjer TrackIR native, men jag använder TrackIR även i andra titlar som tex. PUBG genom att emulera "free look-knappen" och använda TrackIR som en andra mus med hjälp av en liten mjukvara som heter FreePIE. Fungerar bra.

Alternativ:
Jag har även haft en Toobi Eyetracker, men den gav jag bort då den hade för dålig precision, mer i storlek på skärmen som en sån mintkaka man får på restaurang till kaffet. Plus att jag upplevde Eyetrackern som fladdrig och nervös. Jag tror att eye tracking är framtiden både på PC och VR, men med mina ögon och ändå ganska seriösa inställningsförsök så var det inte gott nog.

Hemmabyggen:
Det finns olika varianter av enklare head trackers. Jag har inte provat men många personer på nätet har problem som jag ville slippa så jag valde något som fungerar direkt.

Trådlöst:
Då jag har ett trådat headset har jag inget behov av trådlös TrackIR, men det finns många som moddar sitt TrackClip Pro för batteridrift. Det är ju egentligen bara tre IR-leds som ska lysa, så den modden verkar enkel att genomföra.

En bra recension på FZ.se om ArmA och TrackIR: länk

ArmA-hjälten Dslyecxi:

PsiSyn:
 
  • Like
Reactions: Rosslan
5 oktober 2011
83
40
63
EDTracker

1587722284642.png


Fördelar:

Ökad inlevelse och omvärldsuppfattning, billig

Nackdelar:
3-degrees of freedom

Pris:
DIY 300SEK (inkl frakt), £ 19.95 | PRO Trådad 525SEK, £ 42.00 | PRO Wireless 870SEK, £70.00


Jag har en ED-Tracker, en DIY variant kan man säga på Track IR. Det är en liten manik man sätter på sitt headset som finns kablad och batteridriven. Ska tilläggas att det finns en PRO variant med om man inte vill bygga den själv. Min tanke med den är att jag skulle ha den till DCS så man kunde titta runt och inte behöva fippla med tangentbord och POW switchar på joysticks.

Byggnationen är väldigt enkel, går fort om man kan löda, annars kan det vara lite pilligt. Det finns riktigt bra genomgångar på deras hemsida om man vill följa med.

När man sedan nyttjar produkten så krävs det lite finlir, du har ingen kamera som följer ditt huvud utan det sitter ett gyro i enheten som känner när du lutar och vrider huvudet. Det ska tilläggas att den inte har 6 degrees of freedom utan man får simulera detta med programvara. Det betyder att den inte känner av när du lutar dig i z axeln. Dvs lutar du dig framåt så mappas inte det in i spelet, men med programvara så går det att ordna.

Om du skulle lägga ifrån dig enheten för att göra en paus IRL så finns det en liten liten knapp på ovansidan som fungerar som en reset knapp när du väl satt på dig headsetet igen. Den autocentrerar bilden så att klockan 12 är klockan 12.

Det finns en uppskö av inställningar att gå igenom med produkten för att den ska mappa till just ditt huvud och dina rörelser.
Software

Överlag tycker jag den gör sitt jobb, jag kan rotera huvudet som jag vill, den är stabil så skärmen inte studsar av minsta rörelser. Den har support för ARMA
 
  • Like
Reactions: Titanen and Ave

Ave

31 oktober 2017
472
362
113
Swiftpoint Z

Fördelar:
Efter att ha tränat muskelminnet så kan musen utföra ofantligt många kommandon. Inget mer tangentbord!

Nackdelar:
Dyr
Man behöver konfigurera de spel man spelar, vilket tar en stund vid nyinstallation om man inte kör på grundkonfig.

Pris:
Just nu $ 149, finns ofta på diverse kampanjer som julrea, black friday mm.

Swiftpoint Z är en mus. Med ett gyro. Och analoga tryckkänsliga knappar. Och vissa knappar går att trycka åt flera håll. Och den har vibration. Och en skärm. Och den fungerar som en joystick...

Min filosofi kring FPS-spel generellt, och ArmA specifikt, är att det aldrig kommer att ta slut på nya keybinds. Därför har jag investerat i kringutrustning för att göra upplevelsen mer fokuserad på spelet, och mindre fokuserad på att minnas olika knappkombinationer och dansa balett med fingrarna över tangentbordet. I min nuvarande hårdvarusetup använder jag inte ens tangentbordet (mer om min gamepad senare).

Swiftpoint Z är svår att beskriva i text, så jag låter EB Games Australia göra en presentation:

Allt min ingamekaraktär gör med händerna styr jag nu med musen, och fantasin sätter verkligen gränsen för hur jag vill att musen ska fungera då den är väldigt konfigurerbar även om den fungerar bra out of the box.

Då den har tryckkänskliga analoga knappar så kan jag tex. ta fram kompassen på musklick, GPSen på samma knapp men jag trycker lite hårdare, vill jag konfigurera GPSen trycker jag ännu lite hårdare. Skalan går från "nudda" till "jag kan fysiskt inte trycka hårdare" och man väljer själv när de olika kommandona ska kicka in.

Ska jag växla vapen eller granater vrider jag hela min hand så musen inte längre är på musmattan och vips så har knapparna en ny intuitiv funktion! När jag växlar mellan dessa olika uppsättningar av profiler ger musen mig haptisk feedback genom vibration och skärm.

Jag hade tidigare en Logitech G600 men min Swiftpoint Z är betydligt mer intuitiv.
 
Last edited:
  • Like
Reactions: Selkan and Rosslan
5 oktober 2011
83
40
63
Fortsatt om kringutrustning. Denna gång ljud in och ut. Har två uppsättningar som jag kör med, den ena är bra att ha om man gillar trådlöst, funkar för mig i alla fall. Sedan har jag en annan uppsättning för kablat ljud. Nog svammel, dags för att visa vad man kör med

Trådlöst
Jag har idag ett stycke G935 från Logitech. Haft de i snart ett år, fick de billigt via en "gaming weekend" på Elgiganten. Tanken med de va att slippa sitta fast i datorn, kunna röra sig i hemmet men fortfarande höra och chatta. Fungerar ypperligt för det ändamålet. Den interagerar med Logitechs egna programvara som även nyttjas för andra pryttlar så som möss och tangentbord(har även en G502 som jackar in i samma programvara).

Tre knappar på sidan som man kan customisera om man så önskar med diverse möjliga funktioner. Upp/Nerfällbar mic som auto-mute:ar när man fäller upp den och aktiverar när man fäller ner den. Det finns även en knapp på vänster kåpa som har samma funktion, som hjälp om man skulle glömt om man har satt mute på micken eller inte så lyser det en röd diod i ändan av mikrofonen så du vet att den är satt till mute.

Komfortmässigt så fungerar de väldigt bra, inte så tunga, kan utan problem sitta en hel dag utan problem och spela utan skav eller tryck.

Plus
- Trådlöst
- Enkelt att komma igång
- "Relativt" billigt (köp vid rea)
- Bra ljud
- Mic fungerar helt klart
- Kopplas via wifi och inte blåtand till datorn, bättre överföring och bättre ljud

Minus
- "Bara" 10h batteritid
- Ingen USB-C
- Aningen plastiga, speciellt "plädret" som är öronkåporna, blir aningen varma i sommaren.

Pris: Mellan 1190-1900kr

Kablat
Då ens ljudintresse har vaknat till liv så gick tankarna vidare till om man kanske skulle ta och skaffa sig ett par trevliga hörlurar och en fristående mic, antingen en modmic eller nån form av bordsmic. Kollade runt och tankarna gick både högt och lågt.

Det föll sig så att det fanns en Blue Yeti mic sedan tidigare tillgänglig, då jag kör med blåa brytare till tangentbordet så lät det igenom mikrofonen trots att den va inställd att "bara" ta ljud framifrån. Då får det bli ett stativ till den, sagt och gjort, prisjakt, webhallen, inet, komplett, sprang igenom samtliga ställen, vad kan ett vettigt stativ vara värt. Finns det några som är "smartare" än andra, nån onödigt komplicerad nischad grej som gjorde att de stack ut lite extra. Råkade ramla över en begagnad sida på Sweclockers marknad, en kille sålde ett Røde stativ. Snabbt budat så dök den upp hemma.

Då va ljud in avklarat, ljud ut då? Vad ska jag lyssna på?

Nu blir det lite överkurs och aningen onödigt...
Efter att ha suttit och lyssnat igenom ett par hörlurar som jag va intresserade utav, mycket fokuserat på ljud och musik förvisso, men dock så efter att ha kört med de i Arma så är de milsvid skillnad mot mina G935or. Dessa lurar är öppna i konstruktionen kontra Logitechs som är stängda. Det gör att det är lite mer rymd i ljudet, enklare att "känna" var ljudet kommer ifrån.

Dock de jag fastnade för va Audeze LCD-2C, de är för mig de bästa hörlurarna jag har kört med ljudet är fenomenalt och jag hör inte bara i spel men i musik, så mycket mer än jag kunnat höra med tidigare uppsättningar av hörlurar/headset. Det kommer ju med en prislapp och kanske inte helt rättvist att jämföra de med mina G935, men de har olika syften och de har båda en plats i spelandet.

Jag har som hörlursförstärkare/DAC även en ifi Zen Dac som hörlurarna är inkopplade i.

Plus
- Ljudet!
- Känslan
- Bra mikrofon

Minus
- Priset
- Ej trådlöst "duh!"

Pris: Hörlurar ~9000kr, Stativ ~900, Mikrofon ~1200kr
 
  • Like
Reactions: GuMa and Ave
5 oktober 2011
83
40
63
Kablat
Man kan ju inte riktigt motstå frestelsen att testa nya saker. Jag har i dagarna fått ett paket från Drop.com, nämligen ett par Sennheiser HD6xx. Länken till hörlurarna är till en recension, anledningen till att jag inte länkat till Drops sida är för att man behöver vara inloggad med ett konto medan man kan läsa recensionen utan att behöva skapa konto eller dylikt.

Jag har inte läst recensionen men den visar lite hur lurarna ser ut. Så som de beskrivs är det som om man tar ett par HD650 och trycker in i ett par HD600. För de som snackar Sennheisiska så betyder det förmodligen en del. Hos Drop kostade de under julen strax under 200 USD, blev väl en 500-ing i tull då den ska fraktas över den stora pölen i väst.

Om man inte vill vara helt galen och skaffa ett par lurar för 9000kr så kan dessa vara ett solklart alternativ om man har ca sådär 2500kr och vill ha ett par bra lurar (mitt egna subjektiva tyckande) Jämfört med mina logitech eller andra lurar jag haft genom åren så är dessa helt klart nr2, nr1 är fortfarande mina LCD-2C.

Nu givet, dessa är inte av magnetostatisk karaktär utan är dynamiska, annorlunda ljud (eng "Planar Magnetics", efter det magnetiska fält som distribueras i samma "plan" som membranet) Parantes nr2(verkligen ingen audiofil, mest ute för att förmedla till andra om de är intresserade :))
Detta medför att de har en annan ljudbild, annat tryck, bättre eller sämre... Annorlunda.

De sitter rätt smutt på huvudet, helt klart mer "tryck" än LCD-2C, men då konstruktionen är nästan uteslutande plast så väger de inget, till skillnad från 2C.

Använder fortfarande min ifi Zen Dac, hörlurarna kommer med 3.5mm jack med en 6,3mm adapter.

Har ej testat de i Arma men det är något jag ska ge mig på, musik och liknande har hittills inte varit något jag kan klaga på. Suttit och bytt hörlurar varannan sekund för att se om det är något som är märkbart sämre, det enda jag kan säga är att 2C är basigare med lite större volym i ljudet.
 
  • Love
Reactions: Ave
5 oktober 2011
83
40
63
Så i ett litet försök så kan möjligtvis vara så att ett par nya hörlurar har ramlat hem. Ett par Focal Clear, jag kan nog vara lite partisk och säga att de kan vara de flashigaste hörlurarna som kan ha hamnat hemma hos mig.
 

Om Ruthless

Ruthless är en spelgemenskap där vi helt enkelt spelar spel tillsammans. Vi är uppdelade i olika spelsektioner som du hittar under fliken Våra spel, vi har även en allmän sektion för diverse spel som inte kräver någon speciell struktur. Vårt huvudfokus är att vara en plattform för svensktalande spelare där man kan hitta nya vänner att spela med. Utöver vår online-verksamhet så försöker vi även att träffas ett par gånger per år.

Forum statistics

Threads
20.175
Inlägg
160.681
Medlemmar
8.606
Senaste medlem
Aleph

Online statistics

Medlemmar online
0
Besökare online
14
Totalt antal besökare
14