Smarta Hem

24 augusti 2011
9.108
996
243
Tänkte se om det är flera som sysslar med smarta hem.
Har fått upp ögonen för det mer och mer. Köpte nyss en Google Home mini, fan va amazing dom är! Riktigt coolt/kul att styra Spotify, Philips Hue, Netflix m.m. genom rösten. Helt OK ljud också för att vara en liten puck :)

Håller det på en väldigt basic nivå just nu. Någon som gått all out och köpt sensorer och styrenheter?

Det jag har nu:
Philips Hue (3 rum)
Google Home Mini

Tänkte skaffa lite sensorer och kanske Arlo och en Homey.
 
11 augusti 2012
428
74
53
Fan vad nice :) Jag är också riktigt sugen på Google Home Mini och Philips Hue. Såg även att det fanns trådlösa motion sensors. Så tänkte att det kunde vara nice med natt-lampa/komma hem ifrån jobbet-lampa.
Fungerar Minin på svenska? Och kan man ändra "Hey Google"?
 
2 juli 2012
416
5
43
ja visst håller man på och leker lite :)

Kör just nu bara en Philips Hue och håller på och bygger ihop en Smart Mirror som förhoppningsvis i framtiden kommer utöver den vanliga informationen även kommer visa nuvarande spotify låt samt visa statistik från en tränings app.

Framtiden kommer även förhoppningsvis innehålla ett Sonos system.
 
24 augusti 2011
9.108
996
243
Fan vad nice :) Jag är också riktigt sugen på Google Home Mini och Philips Hue. Såg även att det fanns trådlösa motion sensors. Så tänkte att det kunde vara nice med natt-lampa/komma hem ifrån jobbet-lampa.
Fungerar Minin på svenska? Och kan man ändra "Hey Google"?
Google Home fungerar endast på Engelska just nu. Det är OK Google eller Hey Google som aktiverar den.
Jag testade som snabbast igår, och det fungerar fan riktigt bra. Inte haft några problem alls.
Exempel på vad som förvånade mig var att jag testade att fråga om vädret, den svarade i fahrenheit och då bad jag den helt enkelt att ändra till C. Inga problem alls. Riktigt coolt.
Ska komma till Svenska senare i år enligt rykten.

Philips Hue har jag haft en tid tillbaka och det fungerar riktigt bra. Endast använt mig av deras knapp som man kan köpa (helt trådlös och utan batteri).

Smart Mirror har jag funderat på med, men aldrig blivit av. Tror jag ska börja med att kitta hela hemmet med Philips Hue sedan kanske installera ett par sensorer for fun och sist Arlo. Homey som styrenhet verkar det bästa.
 
9 juni 2013
878
23
58
Har testat lite olika "smarta" lösningar, just nu kör jag med Eltakos prylar som sitter fastmonterat i elskåpet. Alltså fasta moduler. Finns många olika moduler att köpa till men för tillfället har vi alla lamputtag i huset kopplade till detta, vilket gör att vi kan ha batterilösa (Strömpulsen skapas via friktion när du trycker in knappen) trådlösa lampknappar som ser ut som vanliga lampknappar. Dessa går att gruppera hur man vill så att en knapp i sovrummet t.ex. släcker alla lampor om man glömt någon osv.

Har även en modul för astrour som jag styr utebelysning med efter när solen går upp och ner, samt så går det att ställa in slumpmässiga program för att tända och släcka lampor om man ska åka iväg. Finns såklart wifi modul att köpa till, samt en hel drös med moduler för de flesta saker, t.ex. eldrivna markiser osv.

Människan som skapat allt detta ligger nog åt sadist-hållet för även med bakgrund som programmerare så var inlärningskurvan med hjälp av de extremt avancerade instruktionerna som att springa rätt in i en tegelvägg.

Inget billigt eller enkelt system för en privatperson, men uppgraderingsmöjligheterna är mer eller mindre oändliga. Och skulle man inte reda ut det själv så finns det nån omkringresande expert som min elektriker kunde få hem till mig och hjälpa till utan kostnad.

Se t.ex. https://www.eltako.com/fileadmin/downloads/sv/katalog/Katalog_2018_SE_low.pdf
 
28 september 2012
1.097
149
128
Längtar efter svenska språkpaketet till Google Home, känner sig lite muppig när man går runt och ropar på engelska :p

Min setup:
Philips Hue, 3 taklampor samt ljusslinga bakom min TV
3 st Telldus fjärrströmbrytare för apparater som TV, kaffekokare etc.
Google Home Mini
Chromecast

Planerade inköp är;
En till slinga för belysning bakom sängryggen i sovrummet
Philips Hue bordslampor
Smart ljudanläggning

Har hur kul som helst med detta!
 
24 augusti 2011
9.108
996
243
Detta kommer ju vara problemet för skåningarna när Google kommer på svenska:
 
5 oktober 2011
78
33
63
Har en athom homey som styrenhet hemma, kopplar lite lampor och rullgardin till. Så skönt, dock har den lite sämre röststyrning.
 
 • Like
Reactions: wicKe

Zeeshan

Moderator
22 maj 2013
318
64
78
Jag har ju precis börjat, då valde jag att starta med Ikea serie Trådfri med Gateway så kan jag koppla upp mina Phillips lampor via den, samt att Ikea har billigare saker idag! Sedan är tanken att komplettera med antingen Google Home eller Amazon Alexa.

Ett skäl också till valet av Ikea som bas är att jag har radhus, kommer behöver närmare 100 enheter, har 23 idag! Däribland 3 rörelsedetektorer.

Är sugen på 2st Nest Hubs som jag kan ha ett i köket och ett i sovrummet. Köket för recept/matlagningsguidet och annan underhållning medans man fixar käk, sovrummet för total översyn i hemmet när man vaknar upp och väder osv.

Rullgardiner i 3 sovrum samt kök är det planerat också!

Men det jag funderar mest på är kompabilitet, tex behöver jag någon extra komponent för att köra TV:n via Smarta Hemsystemet, jag har högtalare i olika rum, hur kopplar jag dem enklast ihop med eventeullt Google home och Amazon, etc. Har ni laborerat med detta än?

Tips från Er?
 
24 augusti 2011
9.108
996
243
Nice! Välkommen till en dyr värld :D

Jag kör just nu ganska blandat, men försöker hålla det simpelt.
Är inte helt påläst med Ikeas gateway, men får du verkligen alla funktioner med din för Philipes Hue? Samt är det inte bättre att bara köra Ikeas egna lampor om du ändå kör deras gateway?

Hur som helst så rekommenderar jag Google, tycker det fungerar bättre överlag än Alexa.

Vad vill du göra med TV? Styra den? Jag har en TV från 2010-ish och kan styra den med Harmony, SJUKT smidigt (https://www.inet.se/produkt/5410197/logitech-harmony-hub). Du kopplar upp den mot IFTTT som i sin tur kan få den att funka med Google Home, låter lite komplicerat men väldigt enkelt.

 • Packa upp Harmony och sätt den vid din TV (den kommer sända signaler till TV, så den lilla extra pucken man får med lägger man framför TV och eventuellt digital box)
 • Konfiguera den med din TV, tar ett tag men allt göra via Logitech Harmony appen
 • Skapa en aktivitet i Harmony appen, denna kan även koppla t.ex. Philips Hue också. Min aktivitet:
  • Starta TV och slå på HDMI 1 (google home)
  • Starta digital boxen
  • Starta alla belysning i vardagsrummet på 10%
 • Gör en till aktivitet men som gör motsatsen, dvs stänga av allt.
 • Ladda hem IFTTT och leta efter Harmony. Koppla ovan aktivitet med ett röst-kommande för Google, t.ex. Turn on the TV. Skapa en till som då är turn off the TV.
 • Profit
Hur som helst, sjukt bra lösning. Harmony blir i detta fallet styrenheten för det andra, och IFTTT gör det möjligt att kontrollera med rösten för Google.
Har också planer på att utvigda med det kommer ta något år till innan man går all in för smarta hem :D
 

Zeeshan

Moderator
22 maj 2013
318
64
78
Jo Ikea har gjort allt för att deras system skall vara 100% kompatibelt och likna Hue samt fungera med tredjeparts styrenhet så som Alexa och Google Assistent.

Har en smart TV från Samsung, skall tydligen funka med G-assistent. Vet dock inte var luddigt. Då modellen är från 2015, det finns nämligen Samsungs röststyrning till TV som Google ska kunna styra genom.

Annars ska jag grabba ditt tips eller PHILLIPS TV sync HUE. Kan ju bli funky om inte annat.

Här ju även tvättmaskin som skall kopplas till samma system sedan.

Så hör läste jag mig till för den som är nyfiken på Ikea Trådfri.

Kan smarta belysningsprodukter från IKEA användas med Apple HomeKit, Amazon Alexa och Google Assistant?
Alla smarta belysningsprodukter från IKEA är kompatibla med Apple HomeKit, Amazon Alexa och Google Assistant förutsatt att du har en TRÅDFRI gateway. Med våra enheter är det möjligt röststyra ljuset genom Amazon Alexa och Google Assistant samt att ställa in och justera belysningen med Apples Home-app och Siri-röstkommandon.

För tillgängliga marknader och språk, vänligen kontakta Apple, Amazon och/eller Google support.

Hur ansluter jag mina smarta belysningsprodukter från IKEA till Philips Hue Bridge?
Om programvaruversionen hos dina smarta belysningsprodukter från IKEA är 1.2.x eller senare, kan du ansluta dem direkt till Philips Hue Bridge.

Gör så här:

 1. Se först till att de ljuskällor du vill ansluta har en uppdaterad programvaruversion (1.2.x eller senare).
 2. Håll ljuskällorna nära Philips Hue Bridge.
 3. Sök efter nya enheter med Philips Hue-appen.
 4. Gör en fabriksåterställning av ljuskällorna genom att slå på/av strömbrytaren sex gånger.
Om programvaruversionen hos dina produkter inte är 1.2.x eller senare, behöver du uppdatera den genom att använda en TRÅDFRI gateway och TRÅDFRI appen

Fungerar TRÅDFRI med andra smarta hemprodukter som inte är ZigBee-certifierade, eller tjänsten IFTTT (If This Then That)?
I nuläget har enheterna i sortimentet TRÅDFRI inte stöd för IFTTT. IKEA fortsätter dock att sträva efter ett smartare hem för alla
 
Last edited:

Zeeshan

Moderator
22 maj 2013
318
64
78
Fan vart så sugen så beställde hem Google home Nest Hub med 1 mini nest plus att svågern ger mig en mini nest! Ska bli spännande o ser hur allt jobbar ihop.

 

Zeeshan

Moderator
22 maj 2013
318
64
78
Just nu är det även så att Trådfri Ikea inte är lika bra på RGB ljus som Phillips Hue som är sjukt grymma. Men för delar där man vill växla mellan olika vit/gul belysning funkar Ikea utmärkt!
 
24 augusti 2011
9.108
996
243
I nuläget har enheterna i sortimentet TRÅDFRI inte stöd för IFTTT. IKEA fortsätter dock att sträva efter ett smartare hem för alla
:oops: Dealbreaker för mig :p
Men är du säker på att det fungerar utan Philips bryggan? Det är ju lite utav deras grej

Om inte annat är det skönt att ha för att bygga vidare med Hue Play, motion sensor osv osv
 

Zeeshan

Moderator
22 maj 2013
318
64
78
:oops: Dealbreaker för mig :p
Men är du säker på att det fungerar utan Philips bryggan? Det är ju lite utav deras grej

Om inte annat är det skönt att ha för att bygga vidare med Hue Play, motion sensor osv osv
Jag är dock inte alls säker på att Ikeas Gateway kan styra andra Hue produkter än glödlamporna. Det har jag svårt att tänka mig då de själva inte har många av de funktioner som Hue erbjuder eller hela armaturer på det sättet. Men att ha en bas med Ikeas, så som hallbelysning, skåpsbelysning etc, rörelsedekteter för de platser man vill ha det och sedan att köra antingen ett seperat system ihop parat genom Google Home /Alexa Amazon med Hue för de rum man vill ha extra effektfullt skall gå! Jag ska forska vidare i det här genom köp och bygga på systemet ;)
 

Om Ruthless

Ruthless är en spelgemenskap där vi helt enkelt spelar spel tillsammans. Vi är uppdelade i olika spelsektioner som du hittar under fliken Våra spel, vi har även en allmän sektion för diverse spel som inte kräver någon speciell struktur. Vårt huvudfokus är att vara en plattform för svensktalande spelare där man kan hitta nya vänner att spela med. Utöver vår online-verksamhet så försöker vi även att träffas ett par gånger per år.

Forum statistics

Threads
20.064
Inlägg
160.232
Medlemmar
8.545
Senaste medlem
Nover

Online statistics

Medlemmar online
0
Besökare online
10
Totalt antal besökare
10