Första fotografiet någonsin av ett svart hål

2 oktober 2011
1.046
128
103
Kanske inte är så stort intresse för det här men... med tanke på hur pass galet stort det är för astronomin och kosmologin tänkte jag uppmärksamma er på det i alla fall!


Man har alltså fotograferat ett svart hål, vilket man inte trodde var möjligt. Experimentet utfördes 2017 och man har nu lyckats sammanställa all data som hämtades. Ett antal teleskop med speciella egenskaper (radiovågsteleskop) runt om i världen pekades under 10 dygn mot dels det svarta hål som finnes i centrum av vår galax, och dels mot det svarta hål i centrum av galaxen M87. Det svarta hålet i bilden är det från M87. Detta gjordes för att skapa ett teleskop med en lins lika stor som hela planetens diameter för att kunna se ljuset i bilden. Och sedan har man spenderat ca. 2 år med att försöka pussla ihop det sjuka mängder med information detta experiment gav för att få fram denna bild.

Här är pressmeddelandet också om någon är intresserad av att veta mer om vad dem gjort mer specifikt, och kanske lite om varför det är stora nyheter inom vetenskapen.

 
9 maj 2016
298
146
108
Yus, såg nyheten tidigare idag. Tillvaron vi befinner oss i är obeskrivligt enorm, och ju mer vi kan "se" och försöka förstå fenomen omkring oss, desto intressantare blir livet på något vis.
 
  • Like
Reactions: stubbkrossen
15 september 2013
325
73
78
Här är tydligen den "hela" bilden, då media mestadels enbart delat den lilla suddiga glödande ringmuskeln....
Uppskattningsvis är det svara hålet tydligen 6.5 miljarder gånger större än vår sol, sug på den! 
2 oktober 2011
1.046
128
103
Det är ju den suddiga, inzoomade bilden som är mest intressant. Den som visar att förutspådda teorier och simuleringar har varit sanna. Att det bör vara en rund, svart boll där i mitten då allt som passerar händelsehorisonten "försvinner". Den utzoomade bilden är intressant den med dock, då den säger mycket om hur svarta hål i mitten av galaxer påverkar galaxen den befinner sig i. I just det här fallet så är det svarta hålet inte fullt aktivt dock, så det är inte så imponerande som det kan vara.
 
  • Like
Reactions: stubbkrossen

Om Ruthless

Ruthless är en spelgemenskap där vi helt enkelt spelar spel tillsammans. Vi är uppdelade i olika spelsektioner som du hittar under fliken Våra spel, vi har även en allmän sektion för diverse spel som inte kräver någon speciell struktur. Vårt huvudfokus är att vara en plattform för svensktalande spelare där man kan hitta nya vänner att spela med. Utöver vår online-verksamhet så försöker vi även att träffas ett par gånger per år.

Forum statistics

Threads
20.061
Inlägg
160.227
Medlemmar
8.539
Senaste medlem
Bellfrost

Online statistics

Medlemmar online
0
Besökare online
31
Totalt antal besökare
31