Första fotografiet någonsin av ett svart hål

Sabot

Medlem
Destiny 2
2 oktober 2011
1.042
125
103
35
Stockhom
Kanske inte är så stort intresse för det här men... med tanke på hur pass galet stort det är för astronomin och kosmologin tänkte jag uppmärksamma er på det i alla fall!


Man har alltså fotograferat ett svart hål, vilket man inte trodde var möjligt. Experimentet utfördes 2017 och man har nu lyckats sammanställa all data som hämtades. Ett antal teleskop med speciella egenskaper (radiovågsteleskop) runt om i världen pekades under 10 dygn mot dels det svarta hål som finnes i centrum av vår galax, och dels mot det svarta hål i centrum av galaxen M87. Det svarta hålet i bilden är det från M87. Detta gjordes för att skapa ett teleskop med en lins lika stor som hela planetens diameter för att kunna se ljuset i bilden. Och sedan har man spenderat ca. 2 år med att försöka pussla ihop det sjuka mängder med information detta experiment gav för att få fram denna bild.

Här är pressmeddelandet också om någon är intresserad av att veta mer om vad dem gjort mer specifikt, och kanske lite om varför det är stora nyheter inom vetenskapen.

 

Lerb

Medlem
15 september 2013
320
72
78
30
Borås
Här är tydligen den "hela" bilden, då media mestadels enbart delat den lilla suddiga glödande ringmuskeln....
Uppskattningsvis är det svara hålet tydligen 6.5 miljarder gånger större än vår sol, sug på den! 

Sabot

Medlem
Destiny 2
2 oktober 2011
1.042
125
103
35
Stockhom
Det är ju den suddiga, inzoomade bilden som är mest intressant. Den som visar att förutspådda teorier och simuleringar har varit sanna. Att det bör vara en rund, svart boll där i mitten då allt som passerar händelsehorisonten "försvinner". Den utzoomade bilden är intressant den med dock, då den säger mycket om hur svarta hål i mitten av galaxer påverkar galaxen den befinner sig i. I just det här fallet så är det svarta hålet inte fullt aktivt dock, så det är inte så imponerande som det kan vara.
 
  • Like
Reactions: stubbkrossen